Inbound Marketing en SEO

De invloed van HTML, CSS en JavaScript op SEO

Deel dit bericht:


Door:

 

Programmeertaal als Javascript of het opmaken van webpagina’s met HTML of CSS… Ik moet toegeven dat dit niet mijn sterkste kant is. Toch is bepaalde basiskennis wel belangrijk voor elke SEO’er.

Het is tegenwoordig een grote ‘no go’ om Google te blokkeren van je CSS of Javascript.

Als jij in je robots.txt bestand aangeeft dat Google bepaalde Javascript of CSS bestanden niet mag crawlen, dan heeft dat direct invloed op hoe goed zij jouw content kunnen verwerken en indexeren. Dit heeft uiteraard een negatief effect op je rankings.

Zo zal ik verder behandelen welke basiskennis nodig is voor elke SEO’er, maar eerst:

Het verschil tussen HTML en CSS

Wat is het verschil tussen HTML en CSS?

Er is een wezenlijk verschil tussen HTML en CSS. HTML is de structuur van een webpagina en CSS heeft betrekking tot de vormgeving van desbetreffende pagina.

Ik zal proberen het iets duidelijker uit te leggen:

CSS = Style: Cascading Style Sheets (CSS) bepaalt de vormgeving van je website.

Lettergrootte, tekstkleur, lettertype, styling rond afbeeldingen, pagina layout, mouse-over effecten, etc. worden allemaal bepaalt in CSS.

HTML = Content: HyperText Markup Language (HTML) kun je zien als de bouwstenen van webpagina’s.

HTML geeft je de mogelijkheid om afbeeldingen, tekst, video’s, formulieren en andere typen content samen te voegen, zodat jij het in zijn geheel kunt aanbieden op een samenhangende webpagina.

Je kunt HTML dus zien als de fundering en de muren van een huis en CSS als de aankleding van het huis.

Wat moet jij als SEO’er weten over HTML en CSS?

Heeft HTML en CSS invloed op zoekmachine optimalisatie?

Je hoeft geen expert te zijn in HTML en CSS. Het wordt waarschijnlijk wel van je verwacht dat je weet hoe je HTML en CSS kunt lezen en dat je in staat bent om wat aanpassingen te kunnen verrichten in bestaande code.

Eerlijk is eerlijk: door zelfstudie gaat dit mij redelijk af, maar ik kan hier zeker wel wat bijscholing voor gebruiken.

Belangrijke elementen

Zonder enige basiskennis kun je niet echt het belang begrijpen van belangrijke HTML elementen, zoals title tags, meta descriptions en H-tags.

Wat daarnaast belangrijk is, is dat jij in staat bent om te kunnen lezen wat er in de <head> tag staat. De <head> tag bevat belangrijke on-page SEO elementen.

Kennis van HTML en CSS zorgt er ook voor dat je begrijpt hoe je structured data (schema markup), anchor tekst, afbeeldingen, etc., kunt implemeteren.

De rol van CSS

De rol van CSS in SEO is belangrijk. CSS zorgt ervoor dat webpagina’s er een stuk beter uitzien, waardoor de gebruikerservaring verbetert. Daarnaast zorgt CSS ervoor dat een webpagina een stuk lichter wordt, waardoor de pagina sneller kan worden geladen.

In CSS kun je gebruik maken van standaard HTML tags, zoals de <h1>, <ul> en andere tags die ervoor zorgen dat bepaalde zoekwoorden en anchor tekst prominenter worden op een pagina.

Controleren op fouten

CSS validation tool

Net zoals jouw content gecontroleerd moet worden op grammatica en spelling, moet jouw code ook gecontroleerd worden op fouten.

W3.org

W3.org is een internationale community waar fulltime medewerkers, aangesloten organisaties en het publiek samenwerken om HTML wereldwijd te standaardiseren.

Zij hebben een tool ontwikkeld, om de HTML en CSS op je website te controleren: CSS Validation Service.

Bijna elke website heeft wel één of meer fouten, dus maak je niet al te druk als je niet compleet ongeschonden uit deze test komt. Dat zegt echter niet dat je niet moet proberen om deze errors te herstellen.

Errors herstellen

Google heeft zelf aangegeven dat zij niet persé een voorkeur geven aan websites zonder errors, maar dat betekent niet dat je een vrijbrief hebt om je errors te negeren.

Daarnaast kunnen fouten in je HTML invloed hebben op de opmaak van je website. Fouten in je opmaak kunnen weer leiden tot een slechte gebruikerservaring en dat heeft weer invloed op je SEO.

Het is dus wel degelijk belangrijk om ervoor te zorgen dat de grootste problemen worden opgelost. Weet je zelf niet hoe het moet? Overleg dan even met je IT-mannetje!

JavaScript

Wat is de invloed van JavaScript op SEO?

Met HTML en CSS bouw in je in wezen statische webpagina’s. Met JavaScript kun je echter voor meer interactie zorgen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan, dat je:

  • Direct gecorrigeerd wordt als je een spelfout maakt, bij het invullen van een formulier;
  • Je animaties kunt toevoegen, om de aandacht te trekken naar een bepaald gedeelte van een pagina;
  • Je verschillende content kunt tonen op dezelfde webpagina, afhankelijk van de acties van je bezoeker;
  • En nog veel en veel meer.

Duidelijk is dat je met JavaScript de gebruikerservaring kunt verbeteren, door de pagina van een statische pagina te veranderen in een pagina waarmee je meer interactie hebt met de bezoeker.

Invloed van JavaScript op SEO

Voorheen moest je goed nadenken of je wel JavaScript wilde toevoegen op je website. Google kon het simpelweg niet lezen.

Tegenwoordig is dat anders en zegt Google: ‘What the user sees, the crawler sees’. Dat is een flinke stap voorwaarts en geeft website ontwikkelaars veel extra mogelijkheden.

Het is echter wel belangrijk om het gebruik van JavaScript te minimaliseren. Het zorgt er namelijk voor dat je website langzamer wordt. Zorg er daarnaast voor dat je JavaScript bestanden zo klein mogelijk zijn, dan verkort de downloadtijd voor je bezoekers en de bandbreedte van je website. Een handige tool om je bestanden te ‘decompressen’ is JSCompress.

Het feit dat Google tegenwoordig JavaScript wel kan lezen, is een goed voorbeeld van hoe dynamisch de online wereld is en waarom je altijd op de hoogte moet blijven van de laatste ontwikkelingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Test je kennis en doe de SEO quiz

SEO quiz
 

Het blog voor marketingbazen

Up to date blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van B2B marketing en SEO? En wil je ook graag tips voor beter bloggen ontvangen?
Vul dan hier je e-mailadres in: