Inbound Marketing en SEO

Je eigen blog beginnen? Appeltje, eitje!

Deel dit bericht:


Door:

 

Heb jij een enorm schrijftalent en de behoefte om jouw verhalen online te delen?

Wil je graag een blog beginnen, maar weet je niet zo goed hoe dat moet?

Wees niet getreurd, in dit artikel zal ik uitleggen hoe je een WordPress blog start. WordPress? Ja WordPress, dat is namelijk dé tool voor bloggers!

Hoe start je een blog?

Hoe begin je een blog?

Om een blog, ook wel weblog genoemd, te kunnen beginnen, moet je een domeinnaam kiezen, bepalen welk blogplatform je gaat gebruiken en een hostingpartij vinden.

Het kiezen van een blogwebsite

Deze keuze ga ik al makkelijk voor je maken, want er is eigenlijk maar één platform waar je voor dient te kiezen en dat is, zoals gezegd, WordPress.

Er zijn genoeg andere mogelijkheden, zoals Tumblr en Blogger, maar WordPress is veruit het meest gebruikte platform ter wereld.

Ook mijn website draait op WordPress.

Waarom WordPress?

 • Het is een gratis tool voor iedereen die er maar gebruik van wil maken. Bovendien zijn er veel gratis thema’s, layouts en handige toevoegingen (plugins) beschikbaar;
 • Het is supermakkelijk om op te zetten;
 • Het is veilig. WordPress update de software regelmatig, waardoor de kans klein is dat je gehackt wordt;
 • Je kunt je blog volledig naar jouw smaak inrichten. Er zijn honderden thema’s waarvan je gebruik kunt maken. Kun je geen thema vinden naar jouw smaak? Dan kan een designer een mooi ontwerp voor je maken.

Al overtuigd van WordPress?

Waarom kiezen voor webhosting?

Voordat ik ga uitleggen waarom je moet kiezen voor webhosting, zal ik eerst kort uitleggen wat webhosting is.

Als jij een blog of website hebt, dan neemt dat ruimte in op het web. Elk nieuw blogbericht of nieuwe webpagina neemt weer extra ruimte in. Al deze informatie moet ergens opgeslagen worden en dat doe je op een server. Omdat de meeste mensen geen servers thuis hebben staan, huren ze een stukje server bij een hostingbedrijf.

Bij de meeste blogwebsites kun je echter ook gratis bloggen en hoef je niet te betalen voor serverruimte.

Alleen het probleem van deze gratis dienst is, dat je dan gebruik moet maken van hun naam in jouw URL. Je URL zal er dan mogelijk zo uitzien: “jouwblognaam.wordpress.com”.

Als je erover nadenkt: ken jij een succesvolle blogger die gebruik maakt van de gratis optie “jouwblognaam.wordpress.com” in plaats van “jouwblognaam.nl”?

Bovendien levert dit nog meer problemen op:

 • Je hebt geen controle over je eigen content, dat heeft namelijk het blogplatform waar je gebruik van maakt. Zij kunnen jouw blog dus elk moment offline halen;
 • De URL die je gebruikt is langer en dus lastiger te onthouden;
 • De meeste mensen die enig verstand van bloggen hebben, nemen je niet serieus;
 • Het is niet toegestaan om op je site te adverteren, waardoor het lastiger wordt om geld te verdienen.

Dus als je geloofwaardig wilt zijn, zoveel mogelijk lezers wilt trekken naar je blog en er geld mee wil verdienen, dan moet je jouw eigen blog hebben, op je eigen domeinnaam en bij je eigen hostingbedrijf. Op die manier heb je zelf volledige controle over je blog.

Nu denk je mogelijk “Uuh maar net zei je dat WordPress gratis is?”. Ik begrijp de verwarring. Het gebruiken van de WordPress software is gratis, de hosting niet. Maar dat zal zometeen duidelijk worden.

Domeinnaam registreren, hosting aanvragen en de WordPress CMS koppelen

Hoe registreer je een domeinnaam en hoe vraag je hosting aan?

Ok, net heb ik uitgelegd waarom het belangrijk is dat je jouw eigen domeinnaam gebruikt, in plaats van in combinatie met de naam van een gratis blogplatform.

Even ter verduidelijking, je domeinnaam is dus je persoonlijke blogadres, waar mensen jou kunnen vinden. Zoals bijvoorbeeld www.google.com of www.nu.nl. Jouw nieuwe blogdomein zal dan www.jouwblognaam.nl worden.

De kosten voor een domeinnaam bedragen over het algemeen ergens tussen de €5 en €10 per jaar, dus dat valt erg mee!

Om gebruik te kunnen maken van je domeinnaam, moet je ook wat hostingruimte huren. Afhankelijk van de grootte van je blog, bedragen de hostingkosten over het algemeen ergens tussen de 5 en 25 per maand.

Het mooie is dat je over het algemeen je domeinnaam ook kunt registreren bij een hostingbedrijf.

Om je domeinnaam te registreren, moet je dus naar de website gaan van een hostingbedrijf. Daar kun je kijken of de door jouw gekozen domeinnaam nog vrij is. Als de naam/het webadres nog vrij is, dan kun je deze registreren. Je kunt er dan ook meteen een hostingpakket aan koppelen.

Een aantal bekende hostingbedrijven in Nederland zijn:

Bij bovengenoemde hostingbedrijven kun je makkelijk de WordPress software koppelen aan je domeinnaam. De stappen hiervoor verschillen per hostingbedrijf, maar dat wordt over het algemeen duidelijk uitgelegd. Kom je er niet uit? Dan kun je gebruik maken van de helpdesk van het hostingbedrijf.

Zodra je jouw domeinnaam hebt geregistreerd, een hostingpakket hebt aangevraagd en de WordPress software hebt gekoppeld, dan kun je meteen aan de slag. Je krijgt namelijk meteen een URL en login om in te loggen in het CMS van WordPress. De URL ziet er als volgt uit: www.jouwblognaam.nl/wp-admin.

Als je naar www.jouwblognaam.nl/wp-admin gaat, dan kom je op een loginpagina. Als je inlogt met jouw logingegevens dan kom je in het CMS van WordPress.

CMS staat voor Content Management System en dat is het beheergedeelte van je blog.

Je WordPress blog maken

Nu kan het echte werk beginnen, het opmaken van jouw blog. In dit gedeelte zal ik de basis uitleggen van het WordPress CMS.

Leer hoe je makkelijk een blog kunt beginnen! Klik om te Tweeten

Het WordPress dashboard

Als je inlogt dan krijg je het volgende scherm te zien:

Het WordPress dashboard

Wat zijn voor jou, als startende blogger, de meest belangrijke onderdelen?

 • Dashboard: geeft weer wat je recente activiteiten zijn geweest;
 • Berichten: hier klik je op als je een nieuw blogbericht wilt schrijven of een bestaand bericht wilt editen;
 • Media: in Media zijn al je afbeeldingen en video’s opgeslagen;
 • Pagina’s: hier kun je nieuwe webpagina’s aanmaken. Dus niet je blogberichten, maar pagina’s zoals je contactpagina of productpagina’s;
 • Reacties: hier kun je de reacties die mensen hebben achtergelaten op je blog, beheren. Je kunt de reacties toestaan, weigeren of als spam markeren;
 • Weergave: in de Weergave sectie, kun je het ontwerp van je blog aanpassen en nieuwe thema’s en layouts installeren.
 • Plugins: met Plugins kun je gebruik maken van handige extra tools, zoals anti-spam, photo gallery of SEO tools;
 • Instellingen: hier kun je de belangrijke settings van je site beheren, zoals de titel van je site en je e-mailadres.

Het design van je blog veranderen

Je hebt voor het design van je blog twee opties: je laat een ontwerp maken door een door jou ingehuurde designer of je kiest uit één van de honderden beschikbare designs in WordPress. Deze designs noem je ook wel ‘Thema’s’.

Als je kiest voor een thema, dan kun je een thema selecteren door met je muis op ‘Weergave’ te gaan staan en op ‘Thema’s’ te klikken. Vervolgens kom je op een nieuw scherm, met waarschijnlijk al een aantal thema’s die je zou kunnen gebruiken.

Zit er een thema tussen die je bevalt? Klik dan op de button ‘Installeren’. Zit er niet iets tussen wat je bevalt? Klik dan bovenaan het scherm op de button ‘Nieuwe thema’. Hier kun je kiezen uit tientallen thema’s .

Omdat ik een customized design heb, heb ik helaas geen toegang tot thema’s. Ik heb een screenshot gemaakt van een andere WordPress account, deze is echter wel Engelstalig:

Wordpress thema kiezen

Als je een thema hebt gevonden en uitgekozen en op installeren hebt gedrukt, dan zie je dat het scherm verandert en dat het thema wordt geïnstalleerd.

Zodra het thema is geïnstalleerd, klik dan op de optie ‘Activeren’ om daadwerkelijk gebruik te maken van het thema. Ik heb even een Engelstalig voorbeeld van Google gehaald:

Wordpress thema installeren

Het schrijven/toevoegen van blogberichten en pagina’s

Als je jouw design hebt gekozen, dan wil je natuurlijk ook persoonlijke pagina’s toevoegen, zoals de ‘Over mij/ons’ pagina en de contactpagina. Daarnaast wil je natuurlijk blogberichten gaan schrijven en publiceren.

Eigenlijk werkt het hetzelfde voor zowel een nieuw blogbericht als een nieuwe pagina.

In het linkermenu vind je twee opties, namelijk ‘Berichten’ en ‘Pagina’s’. Als je een nieuw bericht of pagina wilt toevoegen, ga dan met je muis op één van de opties staan en selecteer dan ‘Nieuw bericht’ of ‘Nieuwe pagina’.

In mijn voorbeeld heb ik gekozen voor een nieuw bericht en zal ik puntsgewijs uitleggen hoe je een bericht kunt opmaken en publiceren:

Blogbericht in WordPress opmaken en publiceren

 1. Hier vul je de titel van je blogbericht in;
 2. Permalink: WordPress genereert automatisch de URL van het blogbericht, naar aanleiding van de titel van het bericht. Wil je de titel handmatig aanpassen? Klik dan op de button ‘Bewerken’;
 3. Hier kun je plaatjes toevoegen door op ‘Media toevoegen’ te klikken. Je kunt dan een bestaande afbeelding selecteren uit je mediabestand of een nieuwe uploaden van je computer;
 4. Met deze buttons kun je de body van je bericht opmaken. Het werkt eigenlijk net als een Word document. Je kunt hier dus tekst vetgedrukt maken, onderlijnen, teksten een andere kleur geven, linkjes toevoegen, etc. Door op het vakje ‘Alinea’ te klikken kun je subtitels (Header 2, 3, etc.) toevoegen;
 5. Hier plaats je de tekst van het blogbericht (Lees hier 3 tips om je blogbericht beter leesbaar te maken);
 6. Is het artikel nog niet af en wil je op een later moment verdergaan? Klik dan op ‘Opslaan als concept’;
 7. Ben je benieuwd hoe de opmaak van je bericht er uitziet? Klik dan op ‘Voorbeeld’;
 8. Hier kun je het bericht koppelen aan één of meer van je categorieën;
 9. Is je blogbericht helemaal af en wil je hem graag delen met de wereld? Klik dan op ‘Publiceren’!

SEO-vriendelijke URL

Wat nog belangrijk is om te vermelden, is dat zoekmachines van SEO-vriendelijke URL’s houden. Dus geen URL’s als www.jouwblognaam.nl/?p=123, maar www.jouwblognaam.nl/bericht-naam.

Dit kun je instellen door in het linkermenu met je muis op ‘Instellingen’ te gaan staan en op ‘Permalinks’ te klikken. Vervolgens selecteer je de optie ‘Berichtnaam’ en klik je onderaan de pagina op ‘Wijzigingen opslaan’:

URL structuur WordPress

Verder is het vooral zelf ontdekken. Ik wens je in ieder geval heel veel succes met het opzetten van je blog! Mocht er nog iets onduidelijk zijn of heb je nog vragen? Laat dan een comment achter onder dit artikel.

6 gedachten over “Je eigen blog beginnen? Appeltje, eitje!”

 1. Guus Clous schreef:

  Hi Seth, Top artikel! Overzichtelijk en goed geschreven. Ben het helemaal met je eens dat als je een eigen blog wilt beginnen dat je WordPress moet gebruiken. Zoals je ook aangeeft in je artikel heeft het alleen maar voordelen, wat ik zelf persoonlijk het fijnst vind is, dat je SEO-vriendelijke URL’s kan maken. Als je een goed blog artikel wilt schrijven die ook gedeeld wordt door je lezers, moet je eigenlijk dit artikel eens lezen: http://backlinko.com/skyscraper-technique. Bryan Dean is één van de grote namen op gebied van SEO en content marketing in Amerika

  1. Hi Guus, bedant voor het compliment en de tip, ik zal het artikel gaan lezen!

 2. Negeso schreef:

  Amazing artikel. Zeer bruikbare gids.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Test je kennis en doe de SEO quiz

SEO quiz
 

Het blog voor marketingbazen

Up to date blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van B2B marketing en SEO? En wil je ook graag tips voor beter bloggen ontvangen?
Vul dan hier je e-mailadres in: