Inbound Marketing en SEO

Hoe kun je een website aanmelden bij zoekmachines?

Deel dit bericht:


Door:

 

Een veel gestelde vraag van startende website-eigenaren en bloggers is: ‘Hoe kun je een website aanmelden bij zoekmachines?’

Een tweede vraag die vaak wordt gesteld is: ‘Moet je een website alleen bij Google aanmelden of ook bij andere zoekmachines, zoals bijvoorbeeld Bing?’

Beide vragen zal ik in dit artikel beantwoorden.

Goed nieuws: het is helemaal niet moeilijk om een website aan te melden, lees dus snel verder!

Marktaandeel zoekmachines in Nederland

Belangrijk om te weten is dat Google in Nederland in 2015 veruit het grootste marktaandeel had van alle zoekmachines. Zoals je in onderstaand tabel kunt zien, was het marktaandeel maar liefts 94%, gevolgd door Bing met 2%.

Marktaandeel zoekmachines in Nederland

Heeft het zin om mijn website aan te melden bij Bing?

Heeft het zin om mijn website aan te melden bij Bing?

Bing heeft in vergelijking met Google een heel klein marktaandeel. Heeft het daarom zin om je website bij Bing aan te melden?

Ik vind van wel, namelijk om 3 redenen:

  • In Amerika groeit Bing enorm hard, ze hebben er namelijk een marktaandeel van meer dan 20%. Bovendien zijn Bing en Yahoo samengegaan, waardoor dit percentage zelfs op 25%-30% ligt. Amerika is toch vaak een graadmeter voor Europa. De verwachting is dat het marktaandeel van Bing daarom ook in Nederland zal groeien;
  • Windows 10 is uitgerold. Windows 10 doet het erg goed en wordt inmiddels veel gebruikt. Welke zoekmachine wordt door Windows 10 gebruikt? Juist: Bing. De verwachting is daarom dat het marktaandeel van Bing in 2016 zal toenemen.
  • Iets wat ik niet kan onderbouwen met cijfers, maar wat ik wel denk dat gaat gebeuren, is dat veel gebruikers graag alternatieven willen voor wat de massa gebruikt. Als iedereen bijvoorbeeld Apple producten gebruikt, dan is er ook altijd een groep, die daarom juist geen Apple producten willen gebruiken. Als er een goed alternatief komt voor Google, wat Bing steeds meer wordt, dan denk ik dat Bing steeds vaker gebruikt zal gaan worden.

Zijn er nog andere zoekmachines waar ik rekening mee moet houden?

Ik denk momenteel nog van niet.

DuckDuckGo is wel een interessante om in de gaten te houden.

DuckDuckGo slaat in tegenstelling tot andere zoekmachines, geen persoonsgegevens op. In de huidige wereld waarin veiligheid en privacy op het internet steeds belangrijker wordt, heeft DuckDuckGo zeker groeipotentie.

Helaas is DuckDuckGo wat mij betreft nog geen alternatief voor Google. De zoekmachine is erg gericht op Amerikaanse en Engelstalige websites, waardoor je voornamelijk Engelstalige zoekresultaten krijgt voorgeschoteld.

Hoe voeg ik mijn website toe aan Google?

Hoe voeg ik mijn website toe aan Google?

Achtergrondinformatie is allemaal leuk en aardig, maar je hebt dit artikel waarschijnlijk aangeklikt om erachter te komen hoe jij jouw website kunt toevoegen aan zoekmachines.

Vanzelfsprekend begin ik met Google.

Grote kans is dat Google jouw site al vindt, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun jij jouw website toevoegen aan Google via de volgende link: website aanmelden bij Google.

Let wel dat je eerst een Google Search Console account moet aanmaken. Dat is sowieso een aanrader, met de console krijg je enorm veel handige data over je website. Met je Google Analytics account kun je de console makkelijk activeren. En niet geheel onbelangrijk: de console is voor iedereen gratis!

Een andere handige manier om je website toe te voegen, is door een link naar je website te delen op één van je Social Media accounts. Social Media wordt namelijk dagelijks geïndexeerd door Google. Zij zullen jouw link dus volgen, waardoor zij jouw website ontdekken en indexeren.

Appeltje eitje, toch?

(Tip: wil je alles leren over zoekmachine optimalisatie? Lees dan mijn SEO-gids!)

Hoe weet ik of mijn website toegevoegd is aan Google?

Dat is heel simpel.

Typ gewoon het adres van je website in als zoekopdracht in Google en dan zou je site als eerste zoekresultaat moeten verschijnen.

Is dat niet het geval?

Meld je site dan aan, zoals ik zojuist heb omschreven.

Hoe voeg ik mijn website toe aan Bing?

Je website toevoegen aan Bing, is erg makkelijk.

Ga gewoon naar de volgende URL: website aanmelden bij Bing en vul je webadres in.

Simpel toch?

Hoe weet ik of mijn website is toegevoegd aan Bing?

Dat is net zo makkelijk als bij Google.

Ga naar Bing typ in ‘url:’ gevolgd door jouw webadres: ‘url:www.domein.nl’.

Verschijnt jouw website of blog als zoekresultaat? Dan is jouw website geïndexeerd!

Succes!

CTA Inbound & SEO whitepaper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Test je kennis en doe de SEO quiz

SEO quiz
 

Het blog voor marketingbazen

Up to date blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van B2B marketing en SEO? En wil je ook graag tips voor beter bloggen ontvangen?
Vul dan hier je e-mailadres in: