Inbound Marketing en SEO

Wat is een XML-sitemap en hoe verzend je die naar Google?

Deel dit bericht:


Door:

 

Sitemaps, tja… Ik denk dat iedereen die met een website bezig is er weleens over heeft gehoord.

Maar wat is een sitemap eigenlijk? Welke voordelen brengt het met zich mee en heb ik er echt één nodig?

Hele logische vragen, die ik in dit artikel probeer te behandelen. Daarnaast zal ik uitleggen hoe je een sitemap maakt en hoe je die verzendt naar Google.

Wat is een XML sitemap?

XML sitemaps zijn simpele tekstbestanden, die worden gebruikt om informatie te verschaffen over elke URL die een website bevat. Deze informatie bevat de locatie, datum van laatste aanpassing van een webpagina, hoe vaak een bepaalde pagina wordt aangepast en de autoriteit van een pagina.

Als je een internationale website hebt, dan kun je een sitemap ook gebruiken om aan te geven, wie welke versie van een URL te zien krijgt (afhankelijk van locatie/taal).

Al deze elementen leveren bots van zoekmachines informatie over je website, waardoor zij beter in staat zijn om je site te crawlen en je pagina’s efficiënter te indexeren.

Heb ik een sitemap nodig?

Heb je er echt één nodig? Nee, technisch gezien niet. Je website zal nog steeds gewoon werken zonder sitemap. Je site kan gewoon gecrawlt en geïndexeerd worden door zoekmachines. Daarnaast worden sitemaps ook niet gezien als ranking signaal.

Dus waarom heb je het dan nodig?

Betere indexatie

De belangrijkste reden waarom jij een XML sitemap zou moeten creëren, is omdat het helpt je website goed te laten indexeren. Alleen pagina’s die geïndexeerd worden, verschijnen in de zoekresultaten van Google.

Ondanks dat zoekmachines je webpagina’s kunnen vinden zonder een sitemap, maak je het zoekmachines een stuk makkelijker door er wel één toe te voegen. Pagina’s die geen interne linkjes ontvangen, zijn bijvoorbeeld lastiger te vinden voor zoekmachines. Dat geldt ook voor nieuwe toegevoegde pagina’s of nieuwe websites die nog niet veel linkjes hebben ontvangen.

Sitemaps helpen zoekmachines je website op een intelligentere manier te crawlen. Zij nemen de <changefreq> (hoe vaak een webpagina wordt aangepast) en <lastmod> (voor het laatst aangepast) tags in overweging. Hierdoor kunnen zoekmachines bepalen hoe vaak zij jouw website dienen te bezoeken.

Internationale websites

Als jij een website hebt die zich richt op verschillende regio’s of een website hebt met meerdere talen, dan kun je hreflang tags toevoegen aan je sitemap. Met deze tags vertel jij crawlers dat je verschillende versies van een webpagina hebt. Zoekmachines kunnen deze informatie dan gebruiken, om ervoor te zorgen dat een ieder de juiste versie te zien krijgt, afhankelijk van locatie of taal.

Hoe maak je het?

Het is extreem makkelijk om een sitemap te maken met de gratis sitemap generator van XML-Sitemaps.com.

Gratis sitemap generator

Als jouw website minder dan 500 pagina’s omvat, dan kun je deze tool gratis gebruiken. Overigens zal je ook genoeg andere gratis generators vinden, als je ernaar zoekt in Google.

Er wordt in de tool duidelijk uitgelegd hoe jij jouw sitemap kunt maken. Vervolgens kun jij de bestanden downloaden of naar jezelf versturen per e-mail.

De volgende stap is om de nieuwe sitemap te plaatsen in de directory (root) van je eigen domein, zodat hij toegankelijk is op je eigen domein:

http://www.jouwdomein.nl/sitemap.xml

Weet je niet hoe je jouw sitemap kunt toevoegen aan je directory? Vraag het aan je webmaster, voor hem/haar is het een fluitje van een cent!

Yoast SEO plugin

Gebruik jij net als bijna alle andere WordPress gebruikers, de Yoast SEO plugin?

Check dan hier hoe jij jouw sitemap kunt creëren: Enable XML Sitemaps in the Yoast SEO plugin.

Zodra je sitemap bereikbaar is op je eigen domein, wordt het tijd om het toe te voegen aan Google.

Sitemap toevoegen aan Google

Er zijn twee manieren om je sitemap handmatig toe te voegen aan Google.

Voordat ik ga uitleggen wat de twee manieren zijn, wil ik eerst even zeggen dat het aan te raden is om de URL van je sitemap te vermelden in je robots.txt bestand.

Voeg simpelweg de URL toe aan de eerste of laatste regel van je robots.txt bestand:

sitemap: http://www.jouwdomein.nl/sitemap.xml

Toevoegen via Google Search Console (aanbevolen)

Via de Google Search Console kun je jouw sitemap makkelijk toevoegen aan Google. Daarnaast geeft het je ook inzichten over de huidige status van je sitemap.

De stappen:

  • Open Google Search Console en selecteer de juiste website;
  • Klik links in het scherm op de menu-optie ‘Crawl’;
  • Klik vervolgens in het submenu op ‘Sitemaps’;
  • Klik daarna op de rode button Add/test sitemap rechtsboven in het scherm:Sitemap toevoegen aan Google Search Console
  • De volgende stap is om de URL van je sitemap toe te voegen en op ‘Submit’ te kikken:
Hoe kun je sitemap toevoegen aan Google?

Dat was het!

Toevoegen via een ping command

Je kunt je sitemap ook toevoegen middels een zogenaamde ‘ping command’, door deze in je browser in te typen. Je website wordt dan vervolgens zo snel mogelijk gecrawlt.

Typ het volgende in je browser:

http://www.google.com/webmasters/tools/ping?sitemap=http://www.jouwdomein.nl/sitemap.xml

Zodra je dat hebt gedaan, dan krijg je (als het goed is) een bevestiging van ontvangst in je scherm te zien.

Aan te raden is echter om het via de Google Search Console te zien, omdat je dan direct kunt zien of er fouten in zitten of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Test je kennis en doe de SEO quiz

SEO quiz
 

Het blog voor marketingbazen

Up to date blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van B2B marketing en SEO? En wil je ook graag tips voor beter bloggen ontvangen?
Vul dan hier je e-mailadres in: